Onzindelijkheid bij een kat:

Een kat is meestal zindelijk maar het kan voorkomen dat uw kat niet op de kattenbak gaat plassen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Katten leren al na twee keer plassen op of achter de bank, dit prettiger is dan plassen op de kattenbak. Laat staan op een lekker dekentje op bed. Ook leren katten dat plassen aandacht oplevert.

Meestal heeft (plotselinge) onzindelijkheid bij katten die eerst wel zindelijk waren toch een lichamelijke oorzaak. De kat die ergens gaat zitten plassen en geen afwijkingen bij het urineonderzoek vertoont is of meestal niet goed zindelijk geweest of heeft ergens een probleem mee.

 

Wat zijn de oorzaken van onzindelijkheid van een kat?

• Erfelijkheid: dit is rasgebonden en komt veel voor bij Persen

• Lichamelijk: de kat gaat veel drinken en plassen en houdt het niet meer op, artritis (haalt rand van de bak niet), verstoorde hormoonspiegel ten gevolge van castratie of sterilisatie, nierproblemen, suikerziekte, zwangerschap.

• Blaasaandoening: bij blaasontsteking en blaasgruis doet plassen pijn en gaat de kat de kattenbak conditioneren met pijn, verstopping van de plasbuis.

• Problemen met de darmen: door dementie, obstipatie, diarree of worminfectie, verandering van voer kan de kat pijn hebben waardoor hij niet meer op de bak gaat

• Angst: dreiggedrag door andere kat tijdens de behoefte (zelfs op 5 m afstand kan dit intimiderend zijn) de kat gaat de kattenbak conditioneren met angst, langdurige angst die overslaat naar plassen of buurkat die door het kattenluik komt of vanuit de kattenbak waar te nemen is, tijdens bezoek van de kattenbak is er iets engs gebeurd zoals een harde knal buiten of er is iets omgevallen.

• Stress: allerlei veranderingen in de directe omgeving van de kat kunnen stress opleveren waardoor de kat mogelijk een blaasontsteking kan krijgen (verandering gezinssamenstelling zoals een baby, scheiding, nieuwe partner, interne spanningen eigenaren, de oude kat voelt zich bedreigd door nieuwe pas bijgenomen kat, verbouwing van het huis of verandering van meubels).

• Geur: de kat blijft het op een bepaalde plek doen door een bepaalde geur.

• Grit: geparfumeerd grit vinden katten doorgaans vies (kat zit dan ook op de rand van de bak), katten hebben behoefte aan een gritsoort wat het meest lijkt op een natuurlijke ondergrond (bv kleivormige grit met fijne structuur), geen plastic op de ondergrond doen.

• Kattenbak: de plaats (privacy), niet bij de etensbakken, het aantal en soort kattenbak alsmede het schoonmaken ervan is bepalend voor de zindelijkheid van de kat.

• Aangeleerd: katten leren dat plassen aandacht oplevert, kranten in de kattenbak leert de kat dat op een krant plast lekker is, bij heel veel visite krijgt de kat ook aandacht door naast de bak te gaan plassen, plassen of een zachte ondergrond zoals dekbed en kussen is gauw geleerd. Er zijn ook katten die het een sport vinden om al staande op de bak te plassen. Omdat ze niet netjes gaan zitten komt de urine hoog tegen de achterwand aan en druipt dan tussen de rand van de bak en kap, en komt zo op de grond terecht.

• Verandering in territorium: aanwezigheid andere buurtkat, favoriete buitentoilet is niet meer toegankelijke (bv tuin is betegeld), gebrek aan binnentoilet als het slecht weer buiten is, schoenen van niet gezinsleden op de mat, spullen van visite.

 

Als katten op de kattenbak gaan miauwen en rondjes draaien is dat meestal een teken van pijn. Ook moet u opletten of er geen bloed aanwezig is. In dit soort gevallen gaat u eerst naar de dierenarts. Als er lichamelijks niets aan de hand is, dan heeft de onzindelijkheid een andere niet lichamelijke oorzaak en is het raadzaam om een gedragstherapeut in te gaan schakelen.

 

Hoe maak je urineplekken schoon:

Voor katten zijn uitwerpselen meer dan afvalstoffen alleen. Urine en ontlasting zijn onderdeel van hun communicatiesysteem. Door urine of ontlasting achter te laten laat de kat een boodschap achter over zijn leeftijd, geslacht, seksuele staat, leefgebied enz. katten gebruiken urine om hun territorium af te zetten. Dit doen ze door te sproeien en te plassen op voor hun strategische plaatsen.
Bij het opruimen is het belangrijk om alle geurstoffen te verwijderen. Als we de geur alleen verminderen, is dit voor de kat een prikkel om de “boodschap” opnieuw neer te leggen.


•  Begin met het opdeppen van de urine met een keukenrol of wc papier (iets wat  

    goed obserbeerd)
•  Maak de plek vervolgens schoon met water.

•  Maak alle plekken buiten de kattenbak goed schoon met een warme oplossing van

    10% biologisch wasmiddel Biotex (neutrale lucht) voor verwijdering van eiwit-

    achtige componenten waaraan geurmoleculen vastzitten of met Ecodor 

    (http://www.ecologisch.nl) en daarna met een alcohol of azijn oplossing (10%

     alcohol of azijn en 90% water) in een plantenspuit nasprayen, eventueel inwrijven

     met een doek voor verwijdering van vet-achtige (geur) componenten
•  Ecodor is een professioneel middel en is biologisch afbreekbaar dat ook goed te 

    gebruiken is op bankstellen en muren. Hier is naspoelen niet nodig
•  Alles wat de wasmachine in kan wassen met Biotex
•  Alle mandjes, kleden en voorbedekking enzovoorts, die niet meer te redden zijn,

     weggooien. Elke keer als de kat de vervaagde urine geur ruikt, zal hij geprikkeld

     worden deze plek weer te bezoeken.
•  Leg op de plek van de vloer die is aangetast door urine, een laag zeer goed

    absorberend grit. Na 48 uur het grit verwijderen en zo nodig het geheel nogmaals

    herhalen. Als er grit op de grond ligt, zal de kat deze plek als een kattenbak zien.
•
Het is belangrijk dat de kat geen toegang krijgt tot deze plek, dus houd de kat uit de

    ruimte. Als dit niet mogelijk is zet dan iets over de plek, bv. een kartonen doos op

    zijn kop. Bij erge vervuiling, de aangetaste delen van de vloer verwijderen en

    nieuwe delen neerleggen.
•  Belangrijk is om nooit schoonmaak middelen zoals ammoniak en chloor te gebrui-

    ken om ongewenste urine schoon te maken. In chloor en ammoniak zit een stof die 

    erg lijkt op de geur in urine waarmee katten communiceren. Plekken met chloor

    schoon gemaakt ruiken dus naar een vreemde dominante kat die over hun favoriete  
    plek heen heeft geplast. Een beetje kat laat niemand daarmee wegkomen en plast

    er direct weer overheen.
 

 

© Kat aan het woord
 


Terug naar probleemgedrag