Stress bij een kat:


Hoe herken je stress bij een kat:

Stress is een toestand van de kat doordat prikkels of gebeurtenissen in zijn omgeving niet, tijdelijk weinig, of juist langdurig niet voorspelbaar en/of beïnvloedbaar zijn voor de kat.

Tijdelijke stress, ook wel acute stress genoemd, is door de kat zelf op te lossen. Stress op lange termijn, chronische stress genoemd, is zeer vervelend voor de kat omdat hij de situatie niet kan voorspellen of oplossen.

Katten zijn dieren die snel stress ervaren. Elke nieuwe onverwachte ervaring levert stress op.

Ook tonen veel katten stressignalen uit opwinding bijvoorbeeld bij de verwachting van voer of tijdens het spelen. Stress is niet per definitie slecht.

Naast de fysiologische signalen (oa hoge bloeddruk en hartslag) zijn er diverse uiterlijke kenmerken die aanduiden dat er sprake is van stress.


Een aantal stresssignalen zijn:

 

Als een kat een van deze signalen een enkele keer laat zien betekent het niet direct dat de kat chronische stress heeft. Als hij een signaal meerdere keren of meerdere signalen laat zien, is er wel sprake van stress. Als een kat chronische stress heeft, moet hier iets aan gedaan worden. Het inschakelen van een gedragstherapeut kan hierbij helpen.

 


 

© Kat aan het woord
 


Terug naar probleemgedrag