Welkom op de website van
Kat aan het woord

Deze site is geheel gewijd aan het (probleem)gedrag van katten. Dat de kat een geliefd huisdier is blijkt wel uit het aantal katten in Nederland, zon 3,6 miljoen. Naast de gezelligheid en rustgevende werking van de kat (aaien van de kat is voor de mens bloeddruk verlagend, spinnen van de kat werkt rustgevend en helend) kan er ook een andere kant van de kat om de hoek komen kijken: ongewenst (probleem)gedrag. Als een kat plotseling ander gedrag gaat vertonen kan dit duiden op een medisch probleem maar ook op een gedragsprobleem. Gedragsproblemen bij katten komen vaker voor dan wij denken. Veel eigenaren zien namelijk niet dat een kat iets mankeert. Pas als de eigenaar last van het gedrag krijgt, wordt het als een probleem ervaren. Gedragsproblemen bij katten zijn heel divers. Zo kan een kat agressie gaan vertonen, onzindelijk worden, zichzelf kaal plukken, schuw zijn en wegkruipen, de meubels gaan slopen enzovoorts.

Gedragstherapie voor katten is nog relatief onbekend. Vaak gaan mensen er vanuit dat je een kat niets kunt leren maar het tegendeel is waar, katten kunnen juist heel veel leren. Sterker nog, katten vinden het vaak leuk om iets te leren, vooral als de beloning de moeite waard is waardoor de kat het (gewenste)gedrag vaker gaat uitvoeren. Probeer nooit een kat alleen naar uw specifieke wensen aan te passen, laat hem in zijn waarde. Een kat is een zelfstandig individu en bepaalt zelf wat hij wel of niet toelaat.

Wat doet een gedragstherapeut voor katten:
Met hulp van een gedragstherapeut voor katten kunt u erachter komen wat de oorzaak is van het probleemgedrag van de kat en wat u kunt doen om het probleem te verhelpen of verminderen. Een kat reageert op de prikkels in de omgeving. De gedragstherapeut gaat op zoek naar de prikkel(s) en de context (omstandigheden) die het probleemgedrag veroorzaken. Uiteraard spelen daarbij veel zaken zoals de duur van het probleem, de opvoeding en socialisatie van de kat, de frequentie van het gedrag, het aantal katten in huis en de mogelijkheid om naar buiten te kunnen, een rol.
Nadat de dierenarts een medische oorzaak voor het probleemgedrag heeft uitgesloten, kunt u contact opnemen met een gedragstherapeut. Kies voor een gedragstherapeut die bij u thuis komt, want juist door de kat in zijn eigen leefomgeving te observeren, kan de therapie op de juiste wijze worden ingezet.

Of de therapie slaagt hangt veel af van uw inzet als eigenaar en de tijd die u aan de adviezen kunt besteden. Therapie van de kat vraagt om veel geduld, het probleem is niet zomaar in een week opgelost. Vaak bestaat het probleem immers al langere tijd voordat u een gedragstherapeut raadpleegt.

Mijn doel als gedragstherapeut voor katten:
Mijn doel is om eigenaren en katten met een gedragsprobleem te helpen zodat ze samen volop van het leven kunnen genieten.Kat aan het woord

De homepage is voor het laatst bijgewerkt op:  2 oktober 2014

Artikelen mogen niet worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van Kat aan het woord.


Terug naar boven